Știri

Comitetele de selecție au stabilit câștigătorii finanțărilor din programul Mobilizăm Excelența

Suntem bucuroși să anunțăm cei șase câștigători ai finanțărilor oferite la secțiunile Design urban și Eco-inovație din programul Mobilizăm excelența. Aceștia vor primi, împreună, o finanțare în valoare de 266.000 lei. Găsiți mai jos lista și o scurtă descriere a proiectelor câștigătoare, precum și componența comitetelor de selecție. Mobilizăm excelența este primul program de responsabilitate socială al companiei Porsche România, dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

 

Câștigători Design Urban

1.       Stații self-service pentru reparat biciclete – Asociația HaicuBicla

Proiectul va sprijini dezvoltarea infrastucturii pentru bicicliști, prin instalarea a 5 staţii self-service BIKE-BOX pentru reparat biciclete, unde se vor putea face reparaţii simple, în regim imediat, fără niciun cost. Staţiile sunt prevăzute cu un suport fix de susținere a bicicletei şi un set complet de scule, precum şi o pompă de aer manuală. Proiectul va fi finanțat cu un buget de 35.140 lei.

2.       LOQ Public – grup de inițiativă Proiectul va revitaliza un spațiu dintr-o fostă hală aparținând Industriei Bumbacului (cunoscut sub denumirea de Atelier) și îl va reda comunității sub forma unui spațiu de reflecție, dezbatere și acțiune urbană, denumit simbolic LOQ Public. Cetățeni activi, grupuri de inițiativă cetățenească, organizații neguvernamentale, autorități publice locale, industriile creative, sectorul de business implicat în activități de dezvoltare urbană/mobilizare comunitară, vor putea organiza întâlniri, dezbateri publice, evenimente de promovare sau manifestări culturale. Proiectul va primi o finanțare în valoare de 42.850 lei. 3.       Remorca de Cercetare şi Activare – Asociația BASAR Remorca de Cercetare şi Activare este o structură-suport folosită ca instrument mobil de activare şi generare de spaţiu public şi comunitar. Remorca va găzdui Şcoala de Oraş, un program de educaţie aplicată. Primul atelier al școlii este Biblioteca din Militari şi va avea ca subiect 2 filiale ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. Bugetul total al acestui proiect este in valoare de 44.870 lei.

Au jurizat la această secțiune:

Șerban Sturdza – președinte, Ordinul Arhitecților din România, filiala București; Marius Marcu-Lapadat – decan, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Facultatea de Design Interior; Mirela Duculescu – istoric al designului, Universitatea Națională de Arte din București; Camelia Șucu – antreprenor, proprietar Class Living; Camelia Săvoiu – consultanță și comunicare, Fondul Român de Contragarantare; Elis Popescu – fondator Designist.ro; Anelise Moldovan – specialist marketing, Volkswagen – Porsche România.

Cele trei proiecte câștigătoare însumează un buget total de 122.860 lei.

Câștigători Eco-inovație

1.       Make(you)R(own)Space – Intrarea Violoncelului – Asociația D’Advent

Proiectul va redefini spațiul Intrarea Violoncelului ca makerspace și loc simbol al mișcării de reciclare creativă. Scopul proiectului este de a face spațiul funcțional pe toată durata anului pentru organizarea de ateliere și evenimente pe teme ecologice. Prin amenajarea unui spațiu de lucru din două containere folosite și reutilizarea paleților pentru amenajarea grădinii, cu soluții ecologice la toate capitolele funcționale (curent, amenajare, toaletă cu compost, etc.) se urmărește crearea unui context de învățare și inspirație pentru comunitate. Proiectul va primi o finanțare de 51.190 lei.

2.       Green Mogo – Grădina de pe acoperiș – Asociația Greenitiative

Green Mogo – grădina de pe acoperiș propune amenajarea unei grădini și a unei sere demonstrative, care pun în aplicare principii ale permaculturii și ale agriculturii ecologice și utilizează sustenabil resursele naturale (apă, energie, materii prime, sol fertil).  Grădina și sera vor deveni instrumente didactice inovatoare ale Centrului de Instruire și Consiliere „Green Mogo”. Bugetul aprobat al proiectului este de 40.950 lei.

3.       Auto Eco Inovarea – Valorificare inovatoare a deșeurilor auto și conexe – Asociația Ecoteca

Proiectul va pilota un model de management al deșeurilor auto,  împreună cu studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Hidrotehnică și de la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor. Proiectul va contribui la responsabilizarea consumatorilor de servicii și piese auto prin: identificarea deșeurilor dificil de reciclat; dezvoltarea și testarea de metode inovatoare de valorificare a acestora; amenajarea unui spațiu de lucru pentru ateliere de reciclare creativă și dezbateri pe tema managementului deșeurilor. Proiectul va primi o finanțare de 51.000 lei.

Au jurizat la această secțiune:

Mihnea Ghilduș – echipa de management Prispa și fondator Dizainar.ro; Oana Luca – conferențiar universitar, Facultatea Tehnică de Construcții București; Mircea Ilie, Sustainability Leader, Ikea România; Elena Badea – Head of Branding, Marketing and Communication, Ernst&Young; Dragoș Tuță – Partener și CEO, The CSR Agency; Andra Matzal – editor, Think Outside of the Box; Mugur Parizianu – Consultant Financiar Porsche România.

La această secțiune, bugetul total al finanțărilor este în valoare de 143.140 lei.

Cele șase proiecte vor intra, din 12 octombrie, într-o  campanie publică de votare, pe www.mobilizamexcelenta.ro. Proiectele cu cele mai multe voturi vor primi fonduri suplimentare, un buget adițional de câte 10.000 de lei fiind pus la dispoziția câte unui câștigător pentru fiecare secțiune.