Știri

Noua uzină Crafter din Wrzesnia, Polonia: tehnologie ultra-modernă și înaltă eficiență a resurselor

Wrzesnia, 24 octombrie 2016 – Roboți cu consum redus de energie, o nouă tehnologie laser, procese de vopsire ultra-moderne: uzina Crafter din Bialezyce, în apropriere de Wrzesnia, Polonia, a fost construită conform celor mai recente standarde de protecție a mediului și a beneficiat deja de o importantă recunoaștere.

 

„Am aplicat un număr important de soluții inovatoare. Uzina din Wrzesnia este un model de urmat pentru industria auto europeană – tehnologie de ultimă oră eficientă din punct de vedere al protecției mediului,” explică Jens Ocksen, președinte al Consiliului de administrație al Volkswagen Poznan, sub a cărui supraveghere a fost construită această uzină.

Făcând parte din conceptul „Think Blue. Factory.” (programul de mediu al Volkswagen), înaltele standarde de mediu ale Volkswagen au fost luate în considerare încă de la începutul planificării și construcției noii uzine.

Soluțiile tehnologice inovatoare sunt integrate în noua uzină pentru a garanta viabilitatea viitoare a procesului de producție. Astfel, au fost stabilite noi standarde în domenii precum ergonomia, protecția mediului și conservarea resurselor. Iată câteva exemple:

–        clădirile au fost proiectate și construite având în vedere optimizarea consumului de energie. Pe lângă izolația termică masivă, sistemele de încălzire la interior sunt echipate cu sisteme foarte eficiente de reciclare a căldurii. Aceasta garantează o exploatare optimă a energiei și minimizarea pierderilor. În plus, un regim avansat de management al energiei are rolul de a prioritiza consumul de energie în funcție de cerere.

–        căldura tehnică, refrigerarea și aerul comprimat sunt produse de sisteme de cea mai înaltă eficiență.

La construcția caroseriei sunt utilizate tehnologii laser ultramoderne cu grad înalt de eficiență. Sarcina asigurării conformității cu cele mai înalte standarde de calitate revine unui număr de 437 de roboți de ultimă generație. Plafonul mașinii  este atașat la caroserie prin sudură laser. Precizia uriașă de execuție garantează o durată de viață lungă a punctelor de sudură și are un impact pozitiv asupra consumului de energie. Procesul de vopsire constă într-o operațiune cu consum redus de resurse precum energie, apă și materiale. Vopsirea automată este executată de 36 de roboți. Utilizarea unor duze de pulverizare și eficiente, cu viteză înaltă de rotație și care pot modifica automat culoarea vopselei înseamnă economii importante de vopsea comparativ cu sistemele convenționale. Cabinele de vopsire funcționează cu tehnologia „EcoDryScrubber” de curățare a aerului, care permite o reducere cu 60% a consumului de energie. În plus, aceasta nu necesită nici apă, nici substanțe chimice și reduce volumul de aer evacuat. O altă nouă tehnologie, denumită „EcoSmart AC”, are rolul de a optimiza utilizarea aerului condiționat în interiorul cabinei. Uscătoarele automate pentru caroserie sunt echipate cu o tehnologie de reciclare a căldurii pentru reducerea consumului de energie. Emisiile VOC ale noii uzine Crafter sunt cu aproximativ 40% mai mici decât valorile limită aplicabile în Polonia și UE, fapt confirmat de măsurătorile inițiale.

 

„În cadrul conceptului general am acordat o atenție constantă tehnologiei și echipamentelor de construcție, proceselor de producție, dar și mediului social și cultural și nevoilor unor actori importanți precum comunitatea locală, politicieni și angajaților noștri,” afirmă Ocksen. Spațiile verzi create includ zone de petrecere a timpului liber, parcări de biciclete și zone biologic active având rolul de a promova flora locală.

 

Recunoașterea calității noii uzine

Cu puțin timp în urmă, noua uzină, spațiile sale verzi exemplare și facilitățile sociale și de producție au fost certificate de către Consiliul german pentru clădiri durabile (DGNB) – devenind astfel prima fabrică de automobile din lume care a primit o astfel de distincție. Criteriile verificate pentru acordarea acestui premiu au fost calitatea economică și a protecției mediului înconjurător, dar și aspecte de ordin socio-cultural, tehnic și de proces.

Ocksen: „Noua uzină combină angajați înalt calificați și motivați cu procese de producție moderne, eficiente, ecologice și ergonomice. Este modul în care garantăm calitatea deosebită pe care clienții noștri o așteaptă de la noul nostru produs de top, Crafter.”