Știri

Noul SEAT Ibiza – Tehnologie de ultima oră

  • Noi motoare eficiente cu trei și patru cilindri
  • SEAT Easy Connect cu Full Link pentru integrarea perfectă a smartphone-urilor
  • Agilitate cu un nivel de confort semnificativ îmbunătățit
  • Noi pachete de personalizare, cu culori marcante

SEAT lansează noua Ibiza, cu un pachet generos de tehnologii inovatoare. Datorită motoarelor noi, a opţiunilor individuale de dotare, sistemelor de siguranţă adiţionale şi, înainte de toate, a dotărilor absolut noi pentru conectivitate şi infotainment, gama Ibiza este din nou una dintre cele mai bune şi polivalente oferte din clasa sa. Cu noul tren de rulare, confortul se ridică la un nivel absolut inedit, iar interiorul cu design nou optimizează şi mai mult senzaţia de calitate. Însă într-un anumit domeniu n-au fost prea multe de îmbunătăţit – designul emoţional şi dinamic al modelului Ibiza este primit extraordinar de bine de către clienţi şi este un motiv important pentru achiziţia modelului compact spaniol.

„Noua Ibiza, care va ajunge la distribuitori la finele verii 2015, va creste si mai mult succesul de care se bucura  în prezent SEAT. Este un prim exemplu al modului în care Leon, cu formula sa de succes, îsi pune amprenta asupra tuturor modelelor din gama noastra. Alaturi de eficienta, calitate si siguranta, am pus un accent deosebit pe aspectul conectivitatii. Noua Ibiza face acum parte din universul celor „conectati”,” a declarat Jürgen Stackmann, Presedintele SEAT S.A. „Ibiza este modelul SEAT cu cel mai mare succes, cu peste 5 milioane de unitati vândute în întreaga lume, în ultimii 30 de ani. Având o vârsta medie de 43 de ani, Ibiza are o baza de clienti exceptional de tineri, cu o cota a femeilor tinere care de asemenea se ridica peste medie.”

Conectivitatea reprezintă un aspect central în lumea de azi şi un aspect esenţial la dezvoltarea modelelor SEAT. La noua Ibiza, marca spaniolă utilizează a doua generaţie a sistemelor sale Easy Connect. Noul sistem MediaSystem plus şi Navi System pot fi de asemenea optimizate cu funcţia MirrorLink, care asigură integrarea perfectă a smartphone-urilor în sistemul de infotainment al maşinii. Graţie funcţiei MirrorLink, funcţiile telefonului mobil şi o gamă largă de aplicaţii pot fi acum utilizate în siguranţă de la bordul automobilului. Făcând uz de această oportunitate, SEAT şi-a dezvoltat propria sa aplicaţie pentru MirrorLink, numită SEAT DriveApp. SEAT permite conectarea celor mai frecvent folosite sisteme ale smartphone-urilor. Conexiunea Full Link (compatibilă cu MirrorLink, Android Auto şi Apple CarPlay) cu Easy Connect oferită pentru SEAT Ibiza înseamnă că şoferii noii Ibiza sunt în permanenţă conectaţi, indiferent de smartphone-ul pe care îl utilizează şi că pot să se concentreze pe deplin asupra situaţiei din trafic. Astfel, SEAT şi-a anunţat parteneriatul cu SAMSUNG, pentru dezvoltarea unor soluţii tehnice de asigurare a conectivităţii integrale pentru întreaga gamă de modele SEAT.

„Cu noua Ibiza, deschidem un capitol nou al conectivitatii. Clientii nostri îsi pot continua „stilul de viata digital”, chiar si atunci când sunt în masina.  În orice caz  însa, aspectul principal pentru noi este întotdeauna modul cel mai sigur si cel mai intuitiv de operare a functiilor,” subliniaza Dr. Matthias Rabe, Vicepresedintele marcii, responsabil pentru Cercetare si Dezvoltare. „Cu noile sale motoare, cu suspensiile sale mult mai confortabile dar totusi înca foarte agile si dinamice, precum si cu noile sale sisteme de asistenta, Ibiza este una dintre cele mai moderne si atractive oferte de pe piata.”

Designul exterior al modelului cu cinci uşi Ibiza, al versiunii cu trei uşi Ibiza SC Sport Coupé şi al variantei Ibiza ST Sport Tourer este în continuare extrem de actual şi de bine primit de clienţii existenţi, precum și de potenţialii clienţi. Astfel, modificările au fost limitate la noile faruri cu lumini de zi cu LED, noile modele de jante de 16 şi 17 inch şi de noile culori pentru exterior Moonstone Grey şi Chilli Red.

Interior semnificativ  îmbunatatit
Conceptul din spatele designului marcant al interiorului constă în faptul că oferă elemente care permit personalizarea deplină şi care plac tuturor, asigurând un echilibru uluitor între expresivitate, funcţionalitate şi precizie, pentru fiecare contur şi fiecare suprafaţă care definesc interiorul. Proporţiile sale accentuat orizontale şi planşa de instrumente orientată spre şofer asigură mai multă plăcere la condus, mulţumită modului în care sunt dispuse toate elementele şi a finisajelor plăcute la atingere (soft-touch). Atenţia pentru detalii este vizibilă în fiecare element – de la volan, la gurile de ventilaţie, planşa de instrumente, ceasurile instrumentelor de bord şi sistemul radio. Noua interfaţă a fost concepută pentru a sublinia relaţia dintre şofer şi tehnologie, creând trăsături de caracter care adaugă funcţionalitate utilizării primare, în timp ce designul afişajului oferă şoferului o referinţă fizică.

Designul interior care rezultă astfel reprezintă o reflexie a unui produs care a fost inspirat de şi creat în mediul în care lucrăm, Barcelona, şi care prezintă simplitatea formală a trăsăturilor de caracter care rezumă imaginea mărcii noastre.

Un nou nivel al personalizarii
Noua Ibiza este la fel de polivalentă şi colorată ca viaţa însăşi. Noile pachete Colour Pack, oferite pentru întreaga familie a modelelor Ibiza, asigură un nivel absolut nou al individualizării. Automobilul compact din Barcelona poate fi adaptat pentru a se potrivi perfect cu fiecare stil personal. Pachetele Colour Pack transmit mesaje îndrăzneţe. Bismuth, o nuanţă elegantă de maro, precum şi Velvet, un violet plin, se numără printre culorile acestor pachete. Oferta mai include şi un roşu puternic, un gri rece, precum şi alb, negru şi albastru – astfel, pentru orice preferinţă personală, există pachetul Colour Pack potrivit.

Fiecare pachet Colour Pack dispune de o gamă largă de elemente de decor în respectiva culoare. La exterior, cadrul grilei radiatorului şi carcasele oglinzilor exterioare strălucesc în nuanţa Velvet, Atom Grey sau una dintre celelalte culori. La interior, măştile gurilor de ventilaţie şi detalii de pe volan şi maneta schimbătorului de viteze fac parte din pachet, la fel ca şi benzile colorate integrate în spătarele scaunelor. Un alt element caracteristic este reprezentat de jantele bicolore din aliaj uşor de 16 sau 17 inch. Există un număr mare de combinaţii posibile între culoarea exterioară a modelului Ibiza şi Colour Pack.

Având în vedere şi cele trei versiuni de caroserie, cele trei linii de echipare şi gama largă de opţiuni pentru motoare şi dotări, cu siguranţă că există Ibiza perfectă pentru orice dorinţe şi necesităţi.

Noi sisteme de siguranță
Oboseala la volan este în continuarea cauza multor accidente grave. Noul sistem de avertizare în cazul unui nivel ridicat de oboseală, oferit de SEAT Ibiza, identifică, în baza caracteristicilor specifice mişcărilor volanului, situaţiile în care concentrarea şoferului scade şi avertizează în timp util. Un alt sistem de siguranţă este sistemul de frânare Multicollision Brake. După o coliziune gravă, acesta încetineşte automat automobilul pentru a disipa energia cinetică rămasă. Dacă airbag-ul a fost activat de coliziunea iniţială, sistemul de control electronic al stabilităţii acţionează frânele şi activează luminile de avarie.

O generație complet nouă de motoare

SEAT Ibiza este propulsată de o generaţie complet nouă de motoare pe benzină şi TDI. Motorul pe benzină de intrare în gamă are 3 cilindri şi capacitatea de 1,0 litru şi generează 55 kW (75 CP) în versiunea aspirată şi 70 kW (95 CP) sau 81 kW (110 CP) cu tehnologie TSI supraalimentată cu turbină. La un cuplu maxim de 160, respectiv chiar 200 Nm, motorul 1,0 TSI oferă o putere de propulsie impresionantă. Un alt propulsor atractiv este motorul cu 4 cilindri 1,4 TSI ACT, cu sistemul de management activ al cilindrilor. Puterea sa optimizată, de 110 kW (150 CP) şi cuplul de 250 Nm garantează un nivel ridicat al plăcerii la condus, în timp ce sistemul său de dezactivare a cilindrilor la sarcină parţială reduce consumul la 4,8 litri conform ciclului standard (toate valorile privind consumul modelului Ibiza corespund acestui ciclu)

Eficiență maximă

Unităţile de 3 sau 4 cilindri îndeplinesc, desigur, cele mai actuale cerinţe ale normei de poluare Euro 6, având valori excelente ale consumului de combustibil şi emisiilor. Un exemplu este motorul 1,0 TSI Ecomotive de 70 kW (95 CP) care prezintă un consum mediu de doar 4,1 litri la 100 de kilometri, ceea ce înseamnă 94 de grame de CO2 la kilometru. Făcând parte din gama de noi propulsoare diesel cu trei cilindri, motorul 1,4 TDI de 55 kW (75 CP) are un consum de 3,4 litri, corespunzător unor emisii de 88 de grame per kilometru. Niciuna dintre motorizările TDI, care generează 66 kW (90 CP) sau 77 kW (105 CP), nu consumă mai mult de 3,8 litri.
Motoarele TSI de 81 kW şi TDI de 66 kW sunt disponibile opţional cu transmisia automată DSG cu dublu ambreiaj, care sporeşte confortul. Sistemul Start-Stop este disponibil pentru toate versiunile modelului SEAT Ibiza de nouă generaţie şi opreşte motorul când maşina este oprită.

Plăcerea condusului și mai mult confort

Ibiza a fost dintotdeauna apreciată pentru dinamism şi plăcerea condusului. La această nouă generaţie, Ibiza a fost şi mai mult rafinată, cu un sistem de direcţie electric deosebit de sensibil. Însă şi mai mult au fost optimizate manevrabilitatea şi caracteristicile dinamice – arcurile, amortizoarele şi barele stabilizatoare fiind complet reconcepute. Sistemul opţional SEAT Drive Profile permite amortizarea adaptivă. Sunt disponibile două moduri: unul cu accent pe confort şi unul cu accent pe caracteristici sport. Selectorul Comfort/Sport influenţează de asemenea intensitatea asistării direcţiei.

Infotainment de ultimă generație
Cea mai nouă generaţie de sisteme de infotainment cu operare prin intermediul touchscreen-ului şi sistem integrat de navigaţie Navi System dispune de recepţie radio digitală DAB şi permite redarea muzicii de pe iPod sau un smartphone, prin USB sau Bluetooth. Comanda vocală este o dotare a sistemului MediaSystem plus, iar clientul  poate de asemenea opta pentru sistemul MirrorLink pentru integrarea smartphone-urilor, dispunând astfel de conectivitate optimă la drum. Pentru o redare cu adevărat fidelă a muzicii, este oferit sistemul de sunet SEAT Sound System. Cele şase difuzoare, un bass-box de 10 litri în portbagaj, un amplificator suplimentar şi opţiunile de reglare individualizată a sunetului vor mulţumi chiar şi cele mai fine urechi.

Patru senzori de parcare opţionali cu ultrasunete, în faţă şi în spate, asigură monitorizarea vecinătăţii la manevrele de parcare şi avertizează acustic şi pe display, în cazul unor obstacole. Camera video pentru marşarier este de asemenea disponibilă ca dotare opţională. Aceasta ajută şoferul la parcare, afişând linii directoare pe display.

Perfectă pentru un stil de viață activ
Noua Ibiza este oferiră în continuare în cele trei versiuni de caroserie:  cu cinci uşi Ibiza SC Sport Coupé şi Ibiza ST Sport Tourer. În special varianta combi oferă un caracter uimitor de practic pentru un „ambalaj” atât de compact. În ciuda designului sport, portbagajul este foarte generos, având un volum de 430 de litri care poate fi extins la 1.164 litri. Pentru cei care au un stil de viaţă activ, automobilul oferă chiar spaţiu pentru 2 biciclete, cu roţile din faţă demontate, desigur.

Linia de echipare de bază, Reference oferă deja cele mai importante dotări pentru confort şi siguranţă. Deasupra acesteia se situează versiunea Style, cu sistemul de aer condiţionat şi touchscreen-ul color incluse în echiparea standard. Ibiza FR este deosebit de atractivă cu designul său accentuat în faţă şi în spate şi cu jantele din aliaj dedicate. Şi mai mult decât până acum, noua Ibiza poate fi de asemenea perfect adaptată la stilul individual şi preferinţele individuale, datorită gamei extinse de culori, opţiuni şi accesorii.

SEAT este singura companie din sectorul auto, care dispune de o capacitate completă de design, dezvoltare, producţie şi vânzare de automobile în Spania. Membră a Grupului Volkswagen, multinaţionala are sediul la Martorell (Barcelona), exportând către 75 de ţări peste 80% dintre autovehiculele sale. În 2014, SEAT a vândut la nivel internațional 390,500 de unități.

 

Grupul SEAT are 14.000 de angajaţi specializaţi, la cele trei centre de producţie din Barcelona, El Prat de Llobregat şi Martorell, unde sunt fabricate, printre altele, modelele de mare succes Ibiza şi Leon. În plus, compania produce modelul Alhambra, în Palmela, Portugalia, SEAT Mii în Bratislava (Slovacia) și Toledo la Mladá Boleslav (Cehia).

Multinaţionala spaniolă dispune, de asemenea, de un Centru pentru Dezvoltare Tehnică, un adevărat „centru de know-how”, care reuneşte peste 900 de ingineri, a căror misiune este aceea de a fi forţa motoare a inovaţiilor celui mai mare investitor industrial în cercetare, dezvoltare şi inovaţie din Spania. În privinţa angajamentului declarat de a proteja mediul, SEAT are la baza activităţilor sale, criterii de sustenabilitate, mai exact, reducerea emisiilor de CO₂, eficienţa energetică, precum şi reciclarea şi reutilizarea resurselor.