Știri

Premiera mondială a noului T-Cross: Volkswagen îşi extinde familia SUV-urilor

Premieră mondială triplă, în Amsterdam, Shanghai şi Sao Paulo: T-Cross este primul SUV de talie mică al mărcii, Volkswagen continuându-şi astfel cu coerenţă ofensiva modelelor, iniţiată în anul 2015. Modelul complet nou se va impune în curând pe pieţele de pe trei continente, oferind un caracter polivalent şi practic în cotidian, conectivitate de ultimă oră, eficienţă, plus un design ieşit din comun. Astfel, modelul crossover urban redefineşte standardele în cadrul clasei sale, devenind însoţitorul ideal în cotidian, dar şi mai departe.

Volkswagen prezintă încă un SUV nou: T-Cross. Modelul acesta este şi mai scurt decât T-Roc, fiind astfel mai practic în mediul urban. Totodată, este mai compact decât Tiguan. Ralf Brandstätter, Directorul General al Mărcii Volkswagen, a explicat cu ocazia premierei mondiale din Amsterdam: „Astăzi prezentăm T-Cross de trei ori. În urmă cu puţine ore l-am prezentat în premieră la Shanghai, iar, mai târziu, urmează Sao Paulo. Astfel, demonstrăm cât de important este produsul global T-Cross pentru marca Volkswagen.”

T-Cross dă dovadă de numeroase calităţi
T-Cross este construit pe baza platformei modulare transversale (MQB – germ. Modulare Querbaukasten), care permite ca puntea frontală să fie poziţionată foarte în faţă. La o lungime totală de 4,11 metri, ampatamentul de 2,56 metri este relativ mare, ceea ce creează condiţiile necesare unui interior generos, cu suficient spaţiu pentru cinci persoane. Pentru mai mult spaţiu la picioare pentru ocupanţii din spate sau, alternativ, pentru mai mult spaţiu în portbagaj, bancheta poate fi glisată longitudinal cu 14 centimetri, oferind astfel variabilitate maximă. Volumul portbagajului are între 385 şi 455 litri. Datorită spătarului complet rabatabil al banchetei, spaţiul de încărcare poate fi rapid extins, la o lungime de 1.281 de litri, podeaua având suprafaţa plană.

Pentru noul T-Cross, Volkswagen oferă patru motoare turbo: trei pe benzină şi unul diesel. Cele două motoare 1,0 TSI pe benzină cu trei cilindri şi cu filtru de particule pentru benzină generează 70 kW / 95 CP sau 85 kW / 115 CP. Cea mai puternică variantă este motorul 1,5 TSI cu patru cilindri şi cu o putere de 110 kW / 150 CP. Gama este completată de un motor 1,6 TDI cu patru cilindri şi 70 kW / 95 CP. Toate motoarele respectă cea mai nouă normă de poluare, Euro 6d-TEMP.

Noul T-Cross este dotat în echiparea standard cu numeroase sisteme de asistenţă pentru şofer, care până în prezent erau rezervate exclusiv claselor auto superioare. În combinaţie cu caracteristicile excelente în caz de impact şi cu protecţia exemplară a ocupanţilor, aceste sisteme oferă un plus de siguranţă, reducând riscul de implicare a automobilului în coliziuni şi sporind confortul. Dotarea standard include sistemul Front Assist de monitorizare a vecinătăţii, inclusiv funcţia Pedestrian Monitoring şi funcţia City de frânare de urgenţă, asistentul Lane Assist pentru menţinerea benzii de rulare, funcţia de protecţie proactivă a ocupanţilor, plus asistentul Blind Spot pentru schimbarea benzii de rulare, în combinaţie cu asistentul pentru ieşirea din parcare. Opţional, sunt oferite şi detectorul de oboseală, tempomatul automat ACC şi asistentul Park Assist pentru parcare.

Noul T-Cross oferă, de asemenea, sisteme de ultimă oră pentru interconectare şi pentru menţinerea comunicării cu „exteriorul”. Operarea şi ajustarea funcţiilor de la bord sunt extrem de intuitive. Smartphone-ul poate fi încărcat inductiv, iar cele până la patru intrări USB desăvârşesc confortul digital.

Unităţile de producţie: Spania, America de Sud şi China
La fel ca fratele său Polo, şi T-Cross este fabricat în unitatea spaniolă de producţie Volkswagen din Navarra. Până în anul 2019, Volkswagen investeşte aici circa un miliard de euro pentru a putea deservi piaţa SUV-urilor de talie mică, aceasta crescând deosebit de viguros. La această unitate, numărul locurilor de muncă creşte cu aproximativ 10%. Instituţii independente de prognoză consideră că în perioada, 2017-2027, numărul aşa-numitelor CUV-uri (Crossover Utility Vehicle) din segmentul autovehiculelor compacte va creşte, la aproximativ dublu. În acest segment se încadrează şi T-Cross. În America de Sud şi China, alte două pieţe aflate în creştere, sunt produse versiuni T-Cross adaptate special cerinţelor locale.

Ofensiva SUV-urilor Volkswagen
Lansând T-Cross, Volkswagen îşi dezvoltă în continuare ofensiva SUV globală. Aceasta a fost lansată în anul 2016, cu modelul Tiguan. În 2017 a urmat modelul Tiguan Allspace, disponibil cu până la şapte locuri, precum şi T-Roc. De asemenea în 2017, a apărut şi modelul Atlas dezvoltat special pentru SUA, precum şi fratele său Teramont în China, ambele modele putând fi echipate cu până la şapte locuri.

În 2018, Volkswagen of America a prezentat cele două prototipuri Atlas, Cross Sport şi Tanoak. În China, este prezentat în premieră mondială noul Touareg, flancat de două modele SUV viitoare pentru piaţa chineză: Powerful Family SUV „Tharu” şi Advanced Midsize SUV „Tayron”.

Şi o privire în viitor: în anul 2020, va intra pe piaţă ID. CROZZ, primul SUV complet electric produs de Volkswagen. Astfel, cu gama sa largă de SUV-uri, de la T-Cross la ID. CROZZ, Volkswagen va avea una dintre cele mai vaste oferte de modele SUV din lume, fiind prezent în aproape toate segmentele.

1)T-Cross: Autovehiculul nu este încă oferit spre vânzare.