CUPRA își sărbătorește cea de-a 3-a aniversare dezvăluind modelul Formentor, dotat cu o puternică inimă în cinci cilindri

22.02.2021

Martorell, 22-02-2021. - Modelul CUPRA Formentor, primul autovehicul dezvoltat exclusiv pentru marcă, este dus acum la un nou nivel, odată cu premiera mondială a modelului CUPRA Formentor VZ5, cu ocazia celei de-a 3-a aniversări CUPRA.

Ultra-performantul CUV, cu o inimă în cinci cilindri, cu și mai mult dinamism și o experiență chiar mai sofisticată și mai exclusivistă ca niciodată, CUPRA Formentor VZ5 este destinat să aducă pe piață o propunere unică.

CUPRA Formentor este deja definiția ADN-ului CUPRA, proiectat și construit pentru a oferi un model iconic ce îmbină inovația și o experiență intuitivă și dinamică la volan. Formentor VZ5 duce aceste atribute dincolo de limite.

 "Acum, când sărbătorim cea de-a 3-a aniversare CUPRA, Formentor VZ5 marchează ocazia, utilizând apreciatul motor pe benzină în cinci cilindri, îmbinând performanța de top a acestuia cu un design exterior mai sofisticat, pentru a defini acest autovehicul ca exprimare inconfundabilă a performanței unui motor cu ardere internă, pentru pasionații de mașini," a declarat Wayne Griffiths, Președinte CUPRA și SEAT.

Statura sportivă a modelului CUPRA Formentor VZ5, accentul vizual plasat pe partea din spate și lungimea accentuată a capotei motorului îi subliniază proporțiile dinamice, iar sub aspectul sculptat se ascunde motorul de 2,5 litri TSI în cinci cilindri ce dezvoltă 390CP (287kW) și un cuplu de 480Nm. Un motor care duce entuziasmul la volan la cote maxime.

Este autovehiculul perfect care să contribuie la sărbătorirea celei de-a 3-a aniversări CUPRA ca marcă fundamentală și care continuă munca, dedicarea și motivația de a implementa ADN-ul CUPRA în mașini care oferă o diversitate inegalabilă, ceea ce le face să fie la fel de dezirabile indiferent dacă ești un pasionat sau dacă doar dorești să le conduci în activitatea de zi cu zi.

CUPRA Formentor VZ5

VZ este o abreviere pentru Veloz, care în spaniolă înseamnă rapid sau agil, autograful perfect pentru cele mai puternice versiuni ale modelului CUPRA Formentor. Un CUV de înaltă performanță, care și-a primit numele de la Capul Formentor, de pe insula spaniolă Mallorca, una dintre cele mai frumoase și sălbatice zone din Baleare.

CUPRA Formentor VZ5, consolidează, multiplică și dezvoltă aceste atribute, pentru a oferi un autovehicul ce aduce cu sine performanța maximă a unui motor cu ardere internă, pentru pasionații de mașini. Iar exclusivitatea este asigurată de numărul limitat la 7.000 de unități.

Motorul de top pe benzină, în cinci cilindri, ce produce 390CP, oferă expresia supremă a ADN-ului mărcii CUPRA, cu o performanță ce va spulbera percepțiile despre această marcă și despre ceea ce poate oferi.

Îmbinând un șasiu avansat, adaptabil prin modurile de deplasare și DCC Slider, direcția progresivă, o transmisie avansată ce asigură schimbări rapide de trepte, cu siguranța oferită de tracțiunea integrală 4Drive, dinamismul, emoția și performanța sunt garantate.
Tehnologiile avansate sunt învăluite într-un design exterior care depășește barierele esteticii, utilizând detalii din fibră de carbon și un aspect mai agresiv - perfect pentru caracterul concentrat pe performanță al modelului VZ5.

În interior, habitaclul oferă o atmosferă modernă și sportivă, printr-o abordare unică a senzației care definește marca CUPRA. Elementele esențiale interioare includ volanul CUPRA, un Infotainment de 12'' și soluții de conectivitate. Interiorul este finisat perfect cu noile scaune CUPBucket din piele, prezentate pentru prima dată la modelul VZ5.

Pe măsură ce străzile devin tot mai aglomerate, siguranța și confortul au un rol tot mai important. Gama sa de sisteme de asistență pentru șofer și de siguranță înseamnă că acest CUV va oferi una dintre cele mai relaxante și sigure călătorii cu o mașină din acest segment.

"CUPRA Formentor oferă o coală nescrisă încă pentru dezvoltarea unei game de autovehicule care maximizează plăcerea la volan și performanțele și optimizează comportamentul mărcii. Printre ele se numără și VZ5, cea mai puternică și sofisticată variantă creată până în prezent și sunt convins că, datorită elementelor sale exclusive de performanță, va deveni o mașină de vis pentru mulți entuziaști," a declarat dr. Werner Tietz, vice-președinte executiv pentru cercetare și dezvoltare la CUPRA și SEAT.

Grup motopropulsor

Motorul iconic TSI în cinci cilindri cu turbosuflantă de sub capotă vibrează cu sunetul specific performanței.

Motorul îmbină injecția directă și turbo-alimentarea pentru a obține maximum de putere de 390CP (287kW) în plaja de turații cuprinsă între 5.700rot/min și 7.000rot/min, în timp ce cuplul maxim de 480Nm este disponibil începând de la 2.250rot/min. În plus, oferă un ritm și un sunet unic al motorului, datorită țevilor cvadruple de evacuare de culoarea cuprului.

Motorul este bine-cunoscut și apreciat de pasionații de mașini, însă sistemul de răcire a primit un plus de atenție din partea CUPRA. Pachetul include acum un design specific CUPRA Formentor pentru optimizarea performanței.

Uluitorul motor de 2,5 litri este combinat cu o transmisie DSG cu șapte trepte de viteză cu ambreiaj dublu, cu schimbare rapidă a treptelor. Această combinație înseamnă că modelul CUPRA Formentor VZ5 poate ajunge la 100km/h în doar 4,2 secunde și atinge viteza maximă de 250km/h. Cifre care vor oferi oricarui sofer o senzatie de euforie la volan.

Șasiu

Orice autovehicul performant trebuie să fie susținut de un șasiu capabil să ofere o experiență extraordinară și unică la volan. CUPRA Formentor VZ5 atinge acest obiectiv prin integrarea unitară a unor tehnologii avansate la nivel de șasiu. Autovehiculul este cu 10mm mai coborât decât CUPRA Formentor VZ 310CP, ceea ce înseamnă că este și mai dinamic pe șosea.

Controlul adaptiv al șasiului (DCC), cu 15 niveluri de reglare a continuă a amortizării, oferă cea mai bună reglare pentru fiecare roată, în funcție de condițiile de rulare și de modul de conducere selectat de șofer.

CUPRA Formentor VZ5 oferă diferite profiluri de deplasare ce pot fi alese prin intermediul butonului de selectare a modurilor CUPRA de pe volanul CUPRA, fiecare dintre ele modificând comportamentul autovehiculului, făcându-l să fie mai concentrat asupra oricăror provocări pe care șoseaua le propune. Iar pentru CUPRA Formentor VZ5, controlul șasiului este optimizat, nu numai pentru a face față puterii mai mari a motorului în cinci cilindri, ci și pentru a îmbunătăți dinamica în orice scenariu.

Însă lucrurile nu se opresc aici. CUPRA Formentor VZ5 își consolidează calmul suveran și datorită sistemului de tracțiune integrală 4Drive, proiectat pentru a completa senzația unică la volan.

Iar la abordarea virajelor, indiferent dacă măsura performanței este intrarea sau ieșirea din curbe, CUPRA Formentor VZ5 nu dezamăgește, datorită etrierelor Akebono de 18" cu șase pistoane găzduite de exclusivele jante de aliaj ușor CUPRA de 20" ale CUV-ului. Siguranța este amplificată, indiferent care sunt cerințele de frânare.

Design

Echipa de design a oferit modelului CUPRA Formentor VZ5 o senzație și mai accentuată de performanță și caracter.

Sunt păstrate proporțiile dinamice, amplificate de accentul vizual plasat asupra părții din spate a mașinii, ce scoate în evidență lungimea capotei motorului, însă se adaugă o capotă specifică pentru VZ5, ale cărei linii sculptate atrag privirea înspre emblema metalică CUPRA din față, de pe grila neagră cu noul cadru Sport Black Matt. Ceva mai jos găsim grila barei de protecție, reproiectată.

Sub farurile în stilul tipic CUPRA se află două prize de aer care subliniază fața mai agresiv al autovehiculului. Splitter-ul lateral față din fibră de carbon redirecționează aerul către intercoolere, îmbunătățind răcirea.

Forma laterală a acestui crossover coupe performant oferă un indiciu despre puterea ce se ascunde sub capotă și despre dinamismul autovehiculului, iar prin adăugarea pasajelor mai largi ale roților - dat fiind ecartamentul mai lat al autovehiculului - ce găzduiesc jantele din aliaj de 20", de culoara cuprului satinat, proiectate exclusiv pentru acest model, împreună cu frânele Akebono de 18", tot de culoarea cuprului, VZ5 emană dinamism prin toți porii.

Designul elegant și puternic continuă și în partea din spate. CUPRA Formentor VZ5 este fără îndoială o mașină performantă, iar difuzorul spate din fibră de carbon, specific modelului VZ5 și țevile de evacuare cvadruple, amplasate diagonal,  cu mască din cupru  îi subliniază personalitatea. Nu în ultimul rând, CUPRA Formentor VZ5 dispune de inscripția CUPRA în nuanța Black Chrome, precum și de noul logo exclusiv VZ5, de asemenea negru cromat.

Designul modelului CUPRA Formentor VZ5 este accentuat prin adăugarea celei mai noi culori, Taiga Grey. O culoare unică, creată special pentru această ediție limitată. Pe lângă această culoare exterioară nouă, CUPRA Formentor VZ5 va fi disponibil și în culorile Midnight Black, Magnetic Tech Matt și Petrol Blue Matt.

În interior, habitaclul modelului CUPRA Formentor VZ5 oferă o atmosferă evident modernă și sportivă, printr-o abordare unică a senzației care definește marca CUPRA.

Pasagerii sunt învăluiți în materiale de înaltă calitate, cu nuante de culoare din aluminiu întunecat și cupru, ce conferă habitaclului un aer modern și contemporan. Scaune CUPBucket - disponibile în varianta din piele petrol blue sau negru - amplasate mai jos în habitaclu, maximizează spațiul și oferă o poziție mai ergonomică și mai sportivă în scaun.

Relația șoferului cu acest interior îmbină senzațiile tactile și feedbackul oferit de volan cu aspectul modern al cockpit-ului digital personalizabil și cu ecranul tactil central de 12" al sistemului Infotainment, ce asigură funcționalitate și conectivitate tuturor pasagerilor, printr-un număr redus de butoane.

Siguranță și confort

CUPRA Formentor VZ5 integrează cele mai avansate soluții de conectivitate, permițând clienților să rămână permanent conectați și să-și aducă viața digitală în autovehicul. Datorită sistemului Wireless Full Link, autovehiculul este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto. Iar datorită sistemului de recunoaștere vocală, nu este nevoie să îți iei privirea de la drum, deoarece poți accesa sistemul prin intermediul unor comenzi vocale simple, dar naturale.

O gamă de tehnologii dedicate pentru siguranță și confort fac din CUPRA Formentor VZ5 unul dintre cele mai sigure și confortabile autovehicule din segment. Elementele esențiale includ Tempomatul adaptiv predictiv (ACC), Travel Assist, Side și Exit Assist și Emergency Assist.

CUPRA Formentor VZ5 se va lansa pe piață în ultimul trimestru al anului 2021.

Date tehnice

CUPRA Formentor VZ5

Motor 2,5 TSI 390CP (287kW) DSG cu 7 trepte 4Drive

Cilindri 5 cil

Capacitate cilindrică 2480cc

Alezaj și cursă 82,5x 92,8

Raport de compresie 10

Cuplu max. [Nm] @ [rot/min] 480Nm, între 2.250-5.700

0 la 100 km/h 4,2 secunde

Viteză maximă 250km/h*

* limitată electronic

CUPRA este o marcă neconvențională ce se bazează pe un stil stimulant și performanță contemporană, inspirând întreaga lume, începând din Barcelona, prin mașini și experiențe progresiste. Lansată în 2018 ca marcă emblematică, CUPRA are propriul sediu corporatist și deține un atelier de mașini de curse în Martorell (Barcelona), pe lângă o rețea specializată de puncte de vânzări în întreaga lume.

În 2020, marca și-a menținut trendul ascendent, cu o creștere de 11% și 27.400 de autovehicule vândute, datorită performanțelor de excepție ale modelelor CUPRA Ateca și CUPRA Leon, precum și datorită lansării pe piață a modelului CUPRA Formentor, primul model proiectat și dezvoltat exclusiv pentru marcă. În 2021, CUPRA și-a propus să demonstreze că electrificarea și sportivitatea se pot îmbina perfect, lansând versiunile hibrid plug-in ale modelului CUPRA Formentor și primul său model 100% electric, CUPRA el-Born.

CUPRA va participa anul acesta la competiția off-road dedicată SUV-urilor electrice, Extreme E. În plus, este și primul partener automotive și de mobilitate al FC Barcelona și sponsor premium al World Padel Tour. Tribul CUPRA este alcătuit dintr-o echipă de ambasadori care împărtășesc valorile mărcii, cum ar fi portarul german Marc ter Stegen, pilotul suedez Mattias Ekström și cinci dintre cei mai buni jucători de padel din lume, printre alții.

 

Kitul de presa, videoclipurile si fotografiile pot fi vizualizate accesand urmatorul link.